pdf

Militaire begraafplaats van Saint-Symphorien

  • Militaire begraafplaats van Saint-Symphorien
  • Monument
Mediteer op een van de mooiste militaire begraafplaatsen van België, op 2 km van Mons, een niet te missen plaats van herinnering.
Op een rustige en vredige plek, omringd door velden en bomen, is de begraafplaats van Saint-Symphorien opgedeeld in twee secties graven: Duitse en Engelse.
De begraafplaats is doordrongen van emoties en is met 2 sterren opgenomen in de Michelingids. Ze wordt beheerd en heel goed onderhouden door de C.W.G.C. (Commonwealth War Graves Commission). De begraafplaats is ingericht als een heuvelachtig park dat in alle rust bezocht kan worden.

Haar geschiedenis

Meer dan 500 mannen, de meeste gesneuveld tijdens de Slag om Mons op 23 en 24/08/1914 liggen er begraven: 284 Duitsers en 229 Britse onderdanen. Hier liggen ook de soldaten begraven die stierven bij de bevrijding van de stad Mons in 1918. Wat zo bijzonder is aan deze begraafplaats, is dat hier zowel de eerste als de laatste Britse soldaat ligt die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog: John Parr (augustus 1914 op 16-jarige leeftijd) en George Edwin Ellison (anderhalf uur voor de Wapenstilstand).

Eerbetoon op 4 augustus 2014

De militaire begraafplaats van Saint-Symphorien wordt op het voorplan geplaatst van de herdenkingen voor 14-18 op 04/08/2014. Er vindt een eerbetoon plaats in bijzijn van Prins William en Kate van Engeland en leden van de Belgische en Britse overheid.
De begraafplaats van Saint-Symphorien maakt deel uit van een herdenkingscircuit dat opgenomen is in een gids van de toeristische dienst van Mons.
Omwille van de herdenkingsplechtigheden voor de Honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog op 4 augustus 2014 zal de Begraafplaats van Saint-Symphorien niet toegankelijk zijn voor het publiek van 31 juli tot 6 augustus.
De officiële plechtigheid in aanwezigheid van Prins William en Kate van Engeland wordt uitgezonden op de RTBF en de BBC. Er wordt ook een groot scherm gezet op de Markt van Mons.
Er zijn nog andere evenementen en toespraken op 23 augustus.

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.