Tournai ademt historie

De stad Tournai (Doornik) ligt vlakbij de grens met Frankrijk en is een van de oudste steden van België. De stad staat vol kerken en telt vele pirma restaurants. Het pronkstuk is de kathedraal, een Unesco-monument met vijf torens. Op het marktplein staat de indrukwekkende belfort. Je hebt een prachtig zicht op het driehoekige Grand Place met gezellige terrassen als je naar boven klimt. 

#Folklore #Erfgoed #Samen

Als een van de oudste steden van België is er volop erfgoed uit meer dan duizend jaar geschiedenis. In Tournai zijn enkele huizen die tot de oudste van België behoren, de panden stammen uit de periode 1175 en 1200. Behalve het oudste belfort van België is de OLV-kathedraal een kijkje waard. De torens zijn een herkenbaar baken in de stad. Beide gebouwen uit de middeleeuwen zijn opgenomen op de lijst met UNESCO-erfgoed. Bijzonder zijn ook de lakenhal en de brug over de Schelde, de Pont des Trous. Van recenter datum zijn de panden in art-nouveaustijl. In een ervan is het Museum voor Schone Kunsten gehuisvest, ontworpen door de bekende architect uit die periode Victor Horta. In het prestigieuze museum hangen werken van beroemde schilders als Manet, Monet en Toulouse-Lautrec.

Tournai is goed te voet te bezoeken. Om de stad te ontdekken is er bij de toeristische dienst en in de jeugdherberg een 'speeltas' te koop. Deze bevat een route met een belangrijke missie: de stad verlossen van een slecht lot! Als gebruiker krijg je verschillende voorwerpen mee die je nodig hebt om dit avontuur tot een goed einde te brengen. 

Folklore en tradities zijn stevig verankerd in het leven van de inwoners. Daarvan is "Verloren maandag" of "Verzworen maandag" een van de belangrijkste data van de Tournaisiens. Op de maandag na Driekoningen staat bij de mensen in Tournai konijn met pruimen en salade op het menu. Als je van feesten houdt, mis dan zeker het het carnaval met zijn reuzen of de grote processie niet.