Levensgenieters gaan naar Namen

Het charmante Namen ligt aan de rand van de Ardennen. In het historische centrum vind je een aaneenschakeling van mooie winkels en fijne cafés. De afstand tot Nederland (2,5 uur rijden vanaf Utrecht) maakt het een ideale stad voor een citytrip. Wandel vanaf de citadel naar de oevers van de Samber en geniet onderweg van dit levendige studentenstadje. Namen is de hoofdstad van Wallonië en dat zie je terug in vele goede adressen in de stad.

#Shopping #LangsHetWater #Samen #Genieten

Aardbeien, bier en slakken: daar staat de stad om bekend. De aardbeien worden in de buurt gekweekt, evenals de slakken die je als 'petit gris' terugvindt op menukaarten van restaurants. In en rondom Namen zijn diverse brouwerijen, zoals die van Du Bocq en de abdij van Maredsous zorgt voor heerlijk gerstenat en een gelijknamige kaas.

Wandelen in Namen betekent door charmante straatjes en stegen struinen. De tijd nemen om stoppen voor een winkel of boetiek. Een keuze maken voor een restaurant om 's avonds de dag af te sluiten. Of je onder te dompelen in het lokale leven en een voorstelling bijwonen in het Théâtre Royal van Namen. In de bioscoop zie je misschien een film van Benoît Poelvoorde of Cécile de France, beiden zeer bekende acteurs uit Namen.

Minder bekend zijn Djoseph en Francwès. De twee cartoonfiguren zijn de waardige vertegenwoordigers van de stad. De beelden vind je op een groot stadsplein in hartje centrum. Dit olijke duo zijn de bewakers van een van de symbolen van de stad: de slak. Deze mascotte van de Naamse bevolking is niet alleen een culinaire specialiteit, de bevolking heeft ook de naam wat traag te zijn. Een mooie eigenschap die je helpt los te komen van je hoge Nederlandse tempo.

Wist je dat?

Friet of patat zou ontstaan zijn in Namen? De stad was in de 18e eeuw verzot op gefrituurde witte vis die werd gevangen in de Maas. Tijdens een zware winter was de rivier bevroren. Daardoor kon er niet worden gevist. Met de moed der wanhoop friteerden ze dan maar stukjes aardappel, gesneden in de vorm van een vis. Een fijne uitvinding van de inwoners van Namen!

De Citadel, die het het hoogste punt van de stad vormt, moet je zeker bezoeker. Boven op deze uitloper ligt een van de grootste forten van Europa. Het zicht op de de musts van je bezoek onvergelijkbaar. Het is ook de lokatie van diverse evenementen plaats.

Terug naar het historische hart, op ontdekking naar enkele architecturale pareltjes: de Saint-Aubain kathedraal, het theater, het belfort... Houd je camera in de hand want je kan prachtige beelden schieten. Laat je verleiden door een favoriete activiteit, flaneer met z'n tweetjes door het oude Namen, ga wandelen langs de oever van de Maas of trek eropuit in de omgeving waar bezienswaardigheden wachten.