Ontdek waarom Luik de Vurige Stede wordt genoemd

Luik (Liège) heeft allure en is een echte aanrader voor een citytrip. Deze levendige stad op slechts 30 kilometer van Maastricht biedt een gevarieerd en ander winkelaanbod dan je gewend bent. Er zijn vele goede en betaalbare van restaurants, cafeetjes en microbrouwerijen voor een proeverij, lunch of diner. 

#StreetArt #Erfgoed #AlsKoppel

De binnenstad is een aaneenschakeling van uitnodigende winkels, restaurants en cafés. Ook vind je er mooie musea als La Boverie, dat samenwerkt met het Louvre in Parijs. Vlakbij het centrum liggen de trappen naar de heuvel van de citadel. Op de begroeide heuvelhellingen heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Luik straalt in alles joie de vivre uit. Deze veelzijdige stad charmeert liefhebbers van lekkernijen met zijn beroemde Luikse wafel, met de geuren van kaneel, karamel en vanille. Ook een aanrader zijn de Boulets à la Liégoise, Luikse gehaktballetjes in een saus op basis van azijn en Luikse siroop. Probeer ze eens in het Maison du pèkèt.

De pèkèt is van oorsprong een witte jeneverbesalcohol. Tegenwoordig zijn er diverse smaken verkrijgbaar. Wat zijn smaak en kleur ook is, het is een van de musts tijdens de Feestelijkheden op 15 augustus die plaatsvinden in de vrije republiek Outremeuse. Tijdens deze folkloristische feesten worden de Maries geëerd en komen de poppen Tchantchès en Nanesse mee naar buiten. Sinds 2004 is er nog een geestrijke drank bijgekomen die Luik internationaal op de kaart zet. Whiskyliefhebbers kennen dit merk wellicht al: "The Belgian Owl".

Luik is een stad die zich langzaam maar zeker transformeert naar een wereldstad. Het station van Luik-Guillemins, ontworpen door de Spaanse architect Calatrava valt op door zijn imposante en luchtige structuur. Het aankomststaion is een mooie entree van de 'stad  van honderd torens'.

Luik combineert traditie en charme uit het verleden, bijvoorbeeld op het Place du Marché en aan de voet van de trappen van Bueren, symbool van de vrijheid van de stad. De doodlopende straatjes, de steegjes, de oude gebouwen, kruisen elkaar langs straten en de buurten. Fraaie religieuze gebouwen versmelten met het landschap, zoals de prachtige Sint-Paulkathedraal van Luik, de Collegiale kerk Saint-Denis, de doopvont van de Collegiale kerk Saint-Barthélémy, het Prins-Bisschoppelijk Paleis dat uitkijkt over de Place Saint-Lambert, de volkswijk van de rue Pierreuse, de trappen van Bueren en de groene hellingen.

Kies voor het knusse en mooie winkelaanbod in de voetgangerswijk Le Carré of ga naar het enorme overdekte winkelcentrum van Médiacité.