Specialiteiten van Charleroi

Gehaktballetjes 'vitoulet carolo' zijn een vast onderdeel van de menukaart. Dit gerecht is familie van de beroemde boulet liégeois uit Luik. Hoewel het gerecht anders wordt bereid, is het hier net zo populair. De escavèche klinkt exotisch. Dit visgerecht heeft een langere bereidingstijd nodig.

L’escavèche

Dit gerecht van Spaanse afkomst is een vast gegeven op de menukaart in Charleroi. Oorspronkelijk werd de bereiding met azijn toegepast om vlees en vis langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig is escavèche een gerecht op basis van forel of paling dat ongeveer twee dagen na de bereiding koud wordt gegeten.

La Blanche de Charleroi

Dit witbier gemaakt van mout en tarwe ontstond in een 18e-eeuws monumentaal pand in de buurt van de abdij van Aulne (niet ver van Charleroi). Het kenmerk van dit dorstlessende bier is de fruitige smaak met toetsen van sinaasappel, koriander en ananas.

De vitoulets

Vitoulets zijn gehaktballetjes die hun naam te danken hebben aan de snelheid waarmee ze kunnen worden bereid. Het is een ideaal gerecht voor het geval er onverwachts een gast langs kwam. 

De gayette van Charleroi

Deze zoete verleiding is een kleine, smeltende truffel. De gayette is bedekt met botercrème en wordt omhuld met melkchocolade. De 'bonbon' ziet eruit als een stukje houtskool en is een herinnering aan de industriële geschiedenis van de regio.