Charleroi vernieuwt! Verken lokale initiatieven en ideeën voor jou als bezoeker

Een van de leukste nieuwe plekken in Charleroi bevindt zich in de vroegere mediatheek. De Manufacture Urbaine is een hotspot van de stad. Dit nieuwe en moderne concept in het centrum produceert bier en brood. Ook wordt er koffie gebrand met respect voor traditie. Er wordt zoveel mogelijk met lokale producten gewerkt. Manufacture Urbaine wil zo de een steentje bijdragen aan het behouden van kennis en het bewust maken van mensen om voor kwaliteit en duurzaamheid te kiezen.

Het Streetart-Circuit

Sinds 2014 is Charleroi het kloppende hart van stedelijke kunst in België met de organisatie van de tweejaarlijkse "Asphalte". Het telt al een tiental monumentale muurschilderingen. Om de twee jaar wordt het aanbod verrijkt met nieuwe stadswerken. Fiets- en wandelroutes voeren je erlangs. 

Het Fotografie Museum

Het Fotografie Museum van Charleroi is het belangrijkste museum in Europa. Het museum is gevestigd in de historische omgeving van een voormalig karmelietenklooster. De collectie telt maar liefst 80.000 foto's. Het museum organiseert geregeld bijzondere tentoonstellingen. Zo kun je altijd terugkomen omdat er iets nieuws is te zien. 

Het BPS22

Het Museum voor kunst van de provincie Henegouwen heeft een bijzonder onderkomen in het glazen en ijzeren gebouw. Het pand werd gebouwd voor de industriële tentoonstelling van 1911. De tentoonstellingsruimte richt zich onder andere op kunstvormen die aandacht vragen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.