Charleroi, een stad in opmars

Charleroi, industriestad en belangrijkste Waalse metropool, is een cultuurstad die je zal verrassen. Charleroi is de hoofdstad van het stripverhaal. Hier startten de Éditions Dupuis met het magazine "Spirou" en werden striphelden geboren zoals Guust Flater, Lucky Luke, de Smurfen en Bollie en Billie. 

Charleroi en haar rijke erfgoed

Wist je dat Charleroi samen met Luik, de Waalse stad met de meeste Art Nouveau-gebouwen? Als je door het historische centrum van Charleroi loopt, ontdek de vele leuke Art Nouveaugevels, zoals die van het Maison Dorée of het Maison Lafleur. Mocht het je interesseren: het Huis voor Toerisme van het Pays de Charleroi organiseert rondleidingen over allerhande onderwerpen.

Als je naar Charleroi komt, bezoek dan zeker het belfort, Unesco-werelderfgoed en het opmerkelijke Museum voor Fotografie, het grootste Europese fotografiemuseum.

Charleroi en haar mijnverleden

Charleroi was een mijnstreek. Een belangrijke getuige daarvan vandaag is het Bois du Cazier, dat sinds 2012 behoort tot het Unesco-werelderfgoed. In het Bois du Cazier kan je in 3 musea meer leren over de eeuwenoude knowhow in de streek en het bloeiende industriële verleden: het Mijnmuseum, het Glasmuseum en het Industriemuseum.

De steenbergen zijn vandaag nog een levende getuige dat in Charleroi aan mijnbouw werd gedaan. Deze uitzonderlijk heuvels werden gevormd door steenkoolwinning. Door het microklimaat dat er heerst, is het landschap in de regio heel divers met vele plant- en diersoorten wat het een populaire wandelbestemming maakt.