Charleroi, streetart-hoofdstad in België

Charleroi is bijzonder door het industriële verleden. Kijk je door het rauwe karakter heen dan zie je streetart, een klokkentoren met Werelderfgoed-vermelding en een stad die als striphoofdstad wordt aangemerkt. Op zondagmorgen verandert het centrum in één grote warenmarkt. Een van de meest succesvolle renovaties is ongetwijfeld die van de kades langs de Samber waar je leuke wandelingen kunt maken. Charleroi is een opkomende bestemming! 

#StreetArt #Vernieuwing #AlsKoppel

Charleroi is groot geworden door de vette steenkool in de bodem. Tot ongeveer de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw zorgde de winning ervan voor een bloeiende industrie. Met het einde van de staalindustrie kende Charleroi een donkere periode. Toch verdient de geschiedenis van Charleroi aandacht. Ze is rijk aan successen en bracht de regio voorspoed. Het verleden vormde Charleroi, het landschap en de mensen die in arbeiderswoningen in een vreugdevolle anarchie leefden.

Vandaag is de stad een plaats vol beloften. In de omgeving liggen tientallen terrils of bergen van mijnafval als stille getuigen van die bloeiperiode. Sommige van deze bergen kun je wandelend of met de fiets beklimmen. 

 

Cultuur in Charleroi

De jonge stad in het 'zwarte land' is ook de bakermat van strips en alternatieve cultuur! Stripboeken, want hier vestigde uitgeverij Dupuis van onder andere Guust Flater, grote overlevende van de jongerenpers met het beroemde tijdschrift Spirou, gepubliceerd sinds 1938! Maar cultuur in Charleroi is ook het toonaangevende en in ons land nog vrij onbekende Fotografie Museum. Ook het indrukwekkende verhaal over de mijn van Bois du Cazier, erkend als UNESCO werelderfgoed. De klokkentoren of belfort met haar beiaard en de marsen van l'Entre-Sambre-et-Meuse geven de stad internationale bekendheid.

De beroemde surrealistische kunstenaar René Magritte is het vermelden waard. De in Lessines geboren artiest studeerde in Charleroi voor hij een plaats kreeg aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten.