Bastogne is een belangrijke locatie voor herinneringstoerisme in België. Je bezoekt er monumenten en musea over de Slag om de Ardennen.

Bastogne (ook Bastenaken genoemd) ligt op de kruising tussen de Rijn- en de Maasvallei. Het is altijd al een doorgangsweg geweest: eerst voor de nomadische volkeren en later voor de Romeinen.

Tijdens de Middeleeuwen was Bastogne een versterkt stadje. De stadswallen telden vijftien torens, waarvan slechts een overblijft, de Poort van Trier in Bastogne.

In de stad kan je ook de Saint-Pierre kerk bewonderen. Ze werd oorspronkelijk in de 12de eeuw gebouwd, de immense Romaanse klokkentoren is nog een overblijfsel uit die periode. Het interieur werd in de 15de eeuw heropgebouwd. De kwaliteit van de origineel Romaanse doopvont springt onmiddellijk in het oog. Ze werd volledig in steen uitgehouwen.

Bastogne is echter bovenal de stad van het Von Rundstedtoffensief, beter bekend als de Slag om de Ardennen.  

Musea

Op het hoofdplein herinneren de Sherman-tank en het monument voor generaal McAuliffe aan de enorme weerstand in de Slag om de Ardennen. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de musea en monumenten die deze gebeurtenissen herdenken, waaronder het Bois de la Paix (Bos van de Vrede).

Op de heuvel van Mardasson, op drie kilometer van de stad, ligt het Bastogne War Museum, Herdenkingscentrum van de Tweede Wereldoorlog, waar je met een audiogids en vier historische personen even teruggaat in de tijd. Het msueum werd in 2014 volledig vernieuwd. 

Naast het museum staat het gedenkmonument Memorial van Mardasson. Dit is een enorme constructie in de vorm van een vijfpuntige ster, hommage van het Belgische volk aan het Amerikaanse leger en de geallieerden in de Slag om de Ardennen.

Bezoeken en ontdekkingen in de omgeving van Bastogne

Als je van geschiedenis houdt, kan je het ontdekkingsparcours De Slag om de Ardennen - Route 5 volgen. Je komt er alles te weten over de feiten, de personages en de details van een van de meest bloederige veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.

Sportliefhebbers weten allicht dat hier in de streek elk jaar de oudste wielerklassieker Internationale wielerwedstrijd "Luik-Bastenaken-Luik" voorbijkomt.