Dinant strekt zich uit over een klif en een rivier, wat haar terecht de naam “Dochter van de Maas” opleverde.

De geboortestad van Adolphe Sax, uitvinder van de saxofoon, ligt letterlijk geklemd tussen de Maas en de rotsen en verleent haar een echt pittoresk karakter.

Vroeger kon men de stad enkel met de boot bereiken. Enerzijds omdat langs één kant van de stad, de beroemde Bayardrots zich op het water stortte en de oever volledig blokkeerde, en anderzijds omdat er zich aan de andere kant een verpleeginrichting voor melaatsen bevond.

De valleien die de stad omringen bieden indrukwekkende kastelen en abdijen (Abdij Notre-Dame de Leffe), eclectische musea (Huis van de Patafonie, Huis van het middeleeuwse erfgoed in de Maasvallei), artisanale brouwerijen (Brouwerij Caracole) en tal van grotten te midden van een prachtige natuur (Grot van Dinant "La Merveilleuse").

Vanop de kabelbaan die u naar de Citadel van Dinant, versterkte burcht van de Maasvallei brengt, op 100 meter hoogte, heeft u een duizelingwekkend zicht op de Maas. Behalve plaatselijke bieren, moet u ook echt de beroemde koeken van Dinant (Koeken van Dinant V. Collard 1774, Koekjesfabriek Jacobs) proeven, de trots van de inwoners van Dinant.