Namen verleidt door haar gastvrijheid, gastronomie en folklore

Om Namen te ontdekken, moet je je tijd nemen. Proef van deze elegante stad aan de Maas. 
 
Namen (Namur) ligt op 2,5 uur rijden vanaf Utrecht. Een prima afstand voor een weekendje weg! Deze gezellige stad ligt aan de rand van de Ardennen. Wandelen in Namen betekent door het historische centrum struinen, winkelen, de tijd nemen voor een terras of café en de dag afsluiten in een restaurant. Ga misschien eens een avondje genieten in de bioscoop of het Thêatre Royal van Namen. Namen is dé plek voor levensgenieters.
 
Historisch centrum
Namen heeft een elegant historisch centrum dat voor een groot deel voetgangersgebied is. Je vindt er kleine, bijzondere winkels. Al slenterend langs mode-, antiek- en delicatessenwinkels, vind je zonder meer een bijzonder cadeau. De banketbakkers in de stad vervaardigen prachtige gebakjes en ander lekkers, ga maar eens kijken bij het Maison des Desserts. Onderweg wandel je langs historische gebouwen zoals het theater, de belfort-toren, die op de Werelderfgoedlijst staat, en het Archeologie- en het Felicien Ropsmuseum.  Reserveer wat tijd voor de imposante kathedraal van Saint Aubain in renaissancestijl en de Saint-Loup kerk. En vroeg of laat sta je vanzelf op het intieme Place du Marché aux Légumes met terrassen en het oudste café van Namen.
 
Smultips
Minder bekend zijn Djoseph en Francwès. Toch zijn zij de waardige vertegenwoordigers van de stad en de bewakers van een van zijn culinaire symbolen: le Petit Gris de Namur©, te vinden op de menukaart van elk restaurant. En wist je dat de friet zou zijn ontstaan in Namen?  Hoezo?  Deze stad was in de 18de eeuw verzot op gefrituurde witte vis, gevangen in de Maas. Tijdens een zware winter was de rivier bevroren waardoor er niet gevist kon worden. Met de moed der wanhoop frituurden ze dan maar stukjes aardappel, gesneden in de vorm van een vis. Ze waren niet dom, die inwoners van Namen!
 
Grootste citadel
Wat je zeker moet bezoeken is de Citadel. De Citadel maakt deel uit van het Waalse erfgoed en torent hoog boven de stad uit. In de citadel kan je de loopgraven bezoeken en het bezoekerscentrum Terra Nova. Vanaf de oude muren van de Citadel heb je een onvergetelijk uitzicht over de stad, de Samber en de Maas. Het is er ook heerlijk kuieren in de tuinen. Kortom, een perfecte plek voor een fijne wandeling! Voor de liefhebbers is er een klein treintje dat je rondtoert door de stad. Het parfumatelier van Guy Delforge is er ook gevestigd; de extracten voor de parfums worden bewaard in de onderaardse gangen van de citadel. Test er je geurenkennis tijdens een bezoek.