Culturele uitstapjes

Cultuur in het zuiden van België, Wallonië en de Ardennen heeft natuurlijk sterk te maken met de geschiedenis van het gebied. Culturele uitstapjes vindt u in dit gedeelte van de website.

Zoeken op gebied

Zoekt u liever op gebied in plaats van het totaaloverzicht dat u hier vindt? Kijk dan in het gedeelte Wallonië bij welke stad of dorp u het dichtst in de buurt zit. Klik vervolgens op de pagina 'In de omgeving van' en u vindt een lijst met de belangrijkste bezoekjes in de omgeving van die plaats.

Het culturele erfgoed van het zuiden van België omvat onder meer:

Waterloo nabij Brussel

Waterloo klinkt iedereen bekend in de oren. Deze plaats speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Europa, Napoleon en het lot van de wereld. Waterloo is een kleine gemeente in België, een land dat de achtergrond is geweest voor grote en kleine drama's, veldslagen, gevechten, intriges.

Kastelen in de Ardennen

De middeleeuwse kastelen verspreid over het Waalse platteland getuigen over het middeleeuwse verleden van prinsessen en ridders en de vele abdijen nodigen u uit op ontdekking naar een wereld vol mysterie en spiritualiteit.

Werelderfgoed Unesco

Unesco riep bijzonder erfgoed in België uit tot werelderfgoed. De monumentenlijst omvat een gevarieerd aanbod: van klokkentorens, ingenieuze scheepsliften tot zelfs het carnaval van Binche. Een ander mooi voorbeeld is de Grote Markt in Brussel, een van de mooiste pleinen ter wereld.

Industrieel verleden

Zowel het Brussels Gewest als Wallonië hebben een rijk industrieel verleden. Oude elektrische centrales, verlaten mijnen of enorme mijn-metaalcomplexen werden omgevormd tot museumsites die het verleden levendig houden.